diumenge, 4 de juny del 2017

P.27. Ressenya "Llegir per a crèixer" i "Poemania"

           Tractarem dos llibres molt interessants per a la nostra formació com a mestres i guies dels xiquets en el camp de la literatura. Les obres que ens trobarem a continuació són dos guies tant per a pares com per a mestres (els quals són els pilars fonamentals per fer que els xiquets tinguen un hàbit i passió per la lectura), on ens van relatant tècniques, típiques expressions que es fan per a excusar-nos de la lectura, etc.

            Hem d’assenyalar que tractarem dos llibres diferents, però molt complementaris entre ells, ja que tracten temes molt semblants i ambdós intenten ajudar-nos. En primer lloc tenim Llegir per a créixer, Guia pràctica per fer fills lectors, escrit per JC. Girbés i il·lustrat per Josep Vicó, el qual va ser publicat a 2007 per l’editorial Bromera. Hem d’assenyalar que l’edició que jo em vaig llegir va ser la segona, ja que a causa de l’èxit de la primera eixida d’aquest exemplar, va ser necessari fer-ne una segona. Ja en la portada del llibre ens informa de com uns llibres poden fer que el xiquet es desenvolupe en gran mesura, ja que apareix un pare amb un xiquet al costat, el qual està damunt d’una gran muntanya de llibres, i això és el que li fa créixer i ser igual que son pare. 

            A l’haver només dues edicions no podem dir que siga un llibre amb una gran fama, però això no té res a veure amb la qualitat literària que posseeix. Deuria ser una obra clau en totes les prestatgeries de les cases on hi haja xiquets, ja que els pares moltes vegades no saben com fer que el seu xiquet comence a llegir un llibre i recurreixen als comentaris que ens prohibeixen al llibre, com: Si llegeixes, aconseguiràs una gran competència i seràs més llest o Hauràs de llegir un llibre mentre els pares estan mirant la televisió al menjador de casa. Si els pares no són uns bons models de lectura per als fills, mai aconseguiran fomentar la lectura en ells si no fan el que prediquen.

            Per altra banda tenim Poemania, Guia pràctica per fer lectors de poesia, escrit per Anna Ballester, i el qual va ser publicat  a 2009 per l’editorial Bromera. És bàsicament un manual de recursos per aplicar tant a una aula com a casa amb els teus fills. Ens explica activitats de tot tipus, ja que no totes són adients per a tots els nens, així tindrem una gran heterogeneïtat de recursos on escollir els millors per als nostres xiquets. Aquest llibre té una sola edició, per la qual cosa, igual que l’anterior, no és un llibre amb molta fama, però hem comprovat que té una gran qualitat literària i per posar-ho en pràctica. 

            Cada llibre m’ha ensenyat unes coses, ja que en primer lloc, Llegir per a créixer  hem va a agradar molt perquè és molt proper i pareix que ens conega a cadascun de nosaltres, és a dir, que fica de manifest tantes coses que fem a diari que pareix que ens estiga parlant directament a nosaltres. Hem va agradar molt la part de les excuses perquè són exactament les que fiquem tothom, com per exemple No puc llegir perquè no tinc temps, i en realitat després ens fiquem a veure eixe programa de televisió que fan totes les nits, per la qual cosa el problema no es tant que no tinguem temps, sinó que no ens apeteix quedar-nos a llegir en silenci i aventurar-nos en les fulles d’una gran obra. Altra excusa de la què parlen al llibre és No puc llegir perquè no tinc diners, però després segur que ens comprem aquella camiseta que ens va agradar tant de la tenda, o, en el cas que no ens ho podem permetre, tenim uns llocs molt bonics a tots els municipis anomenats “biblioteques”, on podem agafar qualsevol llibre durant un temps.

            A aquest tipus de llibre et dónes compte de la realitat que hi ha al voltant de la literatura, i la necessitat que hi ha de fomentar la lectura en els més menuts. Actualment, molts pares prefereixen comprar una tablet al seu fill abans que un llibre, i molts d’ells diran Però a la tablet també podrà llegir llibres. De veres creuen que un xiquet es ficarà a llegir un llibre amb una tablet que té accés a mil coses diferents? És necessari que els xiquets disposen d’una gran quantitat de llibres al voltant que els animen i els criden a fullejar-los. Ací també entren en joc tot el que envolta a la lectura, és a dir, tot el que no són els mateixos llibres com a recurs. Serien les excursions amb els pares a la biblioteca a buscar aquell llibre que em va agradar tant a la tenda, anar a veure titelles, conta contes, veure com els teus pares estan llegint un llibre, i simplement per inèrcia, tu també acabes amb un llibre a les mans. És molt important que aquesta inèrcia siga en la via de la lectura i no en la via de la televisió, on veus als teus pares veient la televisió, i per pròpia inacció, acabes tu també mirant aquell programa que fan totes les nits.

            Si els pares i els mestres ho desitgen podran fer grans lectors en les aules, triant llibres per a formar-se com Poemania, ja que gràcies a este llibre pots aconseguir una gran competència per fomentar la lectura en els més menuts. Algunes de les activitats que més hem van agradar d’aquesta obra van ser, en primer lloc, “poesia amb efectes especials”, ja que hem recordava a quan jo anava a primària, pel fet que a música fèiem una cosa semblant. En lloc de cantar una cançó sobre les tempestes, fèiem una cançó amb sorolls amb les mans, els dits, les cames, etc., per tal de simular la pluja o el vent.

            M’agradaria molt aplicar aquesta tècnica amb les xiquetes que done repàs, ja que totes les activitats que no siguen les tradicionals de la classe els agraden molt, i per a quan llegim poesia seria molt interessant apropar-les a aquest món seguint aquesta tècnica.

            Com a conclusió, aquests dos llibres són una ferramenta fonamental, tant per a pares com per a mestres, ja que són aquests dos pilars els que formaran els lectors del futur, i si tenen recursos divertits i diferents serà més fàcil crear gran lectors competents, tant en la poesia com en qualsevol altre camp.

1 comentari:

  1. A guide to the most popular slot machines
    Popular casino slots are popular among gamblers due to their high popularity. Many slot luckyclub.live machine games are played by hundreds and include several 🔥 RTP: 96.59%⚡ Deposit Bonus: £200💻 Software provider: Microgaming💸 Min Withdrawal: £/£/€ 50🎲 Games: 900+

    ResponElimina