diumenge, 4 de juny del 2017

P.24 Ressenya recurs per a l'educació literària

A aquesta ressenya explicarem dos recursos que s’ofereixen a Alboraia, un gran poble de València en el qual jo visc. Aquests s’anomenen “Sembrant poesia” i “Els Premis Sambori”, dues activitats que consisteixen a fomentar la lectura de totes les persones del poble. Des de fa temps, Alboraia ha estat preocupada per la nostra educació literària i per aquesta raó, quasi sempre ens proporcionen moltes activitats perquè la gent hi participe amb la intenció de socialitzar-nos entre nosaltres i el món que comprèn la literatura.

En primer lloc, parlarem de l’activitat Sembrant Poesia. Aquesta és un moviment poètic realitzat pels veïns del poble durant el mes de maig amb la finalitat de crear d’aquest un món poètic. A aquesta meravellosa proposta ha pogut participar tot el món, des dels xiquets més petits, acompanyats pels seus pares, fins a persones d’avançada edat, ja que l’objectiu del poble és promoure la lectura i la poesia per a totes les edats. També, podies participar donant idees, propostes o fent activitats per a la resta i han col·laborat l’Ajuntament d’Alboraia i la Biblioteca Municipal.


 L’activitat s’ha dut a terme com hem dit durant el mes de maig en vuit dies plens d’activitats fantàstiques. Alguns exemples d’activitats han sigut: la creació d’un mural poètic, on la gent ha posat els poemes que més li agraden i altres fins i tot inventats; han fet un pregó de poemes perquè tothom l’escoltara amb la nostra beguda favorita, l’orxata; omplir tots els nostres balcons o finestres amb poemes en teles o murals o també s’han realitzat artefactes poètics, on havíem de crear poemes entre tots junts als parcs. A més a més, s’ha dut a terme una Jam poètica on alguns participants han fet una lectura de poemes per a tots els públics i també s’han presentat llibres.

En segon lloc, els premis Sambori és una activitat més coneguda que es du a terme en moltes províncies per tal de fomentar la llengua catalana i la lectura. A València és una activitat que s’ha realitzat des de l’any 1998 en la qual participen alumnes de Primària, Secundària i Batxillerat. Es tracta que els alumnes deixen volar la seua creativitat i imaginació i creen contes que segons l’edat d’aquests tenen uns requisits o uns altres, per exemple la temàtica o la llargària del conte. A més a més, els guanyadors guanyaran el premi Sambori i un obsequi.

                A aquesta activitat he participat des que era menudeta i és molt adequada per a treballar en les escoles perquè, com hem exposat a classe, a través de l’escriptura estem fomentant el gust per la lectura, ja que els escriptors són molt llegidors per a poder tindre una idea sobre el que escriure. Fent referència a l’activitat de Sembrant Poesia a Alboraia, m’ha paregut una bona tasca per a fer perquè avui dia la lectura poètica es dóna de costat i no s’ha d’oblidar que, mitjançant aquesta, els nostres xiquets poden transmetre les seues opinions o els seus sentiments i poden treballar moltíssims aspectes com hem vist a la lectura de Poemania o Llegir per a Créixer.


                En conclusió, crec que són dues activitats molt importants per a l’educació literària que deurien expandir-se per tot el país amb la finalitat que els nostres xiquets puguen apropar-se i interessar-se cada dia més per la nostra literatura, i mitjançant aquest tipus d’activitats el fan d’una forma més dinàmica i entretinguda. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada