divendres, 2 de juny del 2017

P.18. Ressenya Animals!


          Animals és una novel·la per a infants escrita per Maria Jesús Bolta (1958) que va ser publicada en l’any 2002 a Barcelona. Es tracta d’un dels llibres que pertany a la col·lecció Els grumets de la Galera (140) i les seues il·lustracions estan fetes per Àngels Ruiz. A més, cal dir que Maria Jesús Bolta (1958) va rebre molts premis amb les seues obres i en concret, a aquesta el premi Josep M. Folch i Torres en 2001. També es troben premis com el Samaruc en 1993 per Les mans d’Amiel o el Vicent Silvestre en 1998 per Qui t’ha dit que el món era blanc.


Quant a la trama del llibre, conta la història de dos pares que volen que el seu xiquet estiga uns dies en contacte amb la natura i els animals. Doncs, fan un viatge a la selva i es troben amb una varietat d’animals, els quals van parlar per a tindre cura amb aquests perquè els éssers humans són perillosos. Al principi, els animals no es fiaven d’ells, però els humans i en concret, el pare, que era molt egoista, va fer que els animals es convertiren en humans, ja que va fer que es disfressaren com a homes, tindre uns noms, construir cases amb les màquines i els utensilis que nosaltres gastem. I el més sorprenent de tot és que, el pare ha fet que els animals treballen per a ell, és a dir, l’home els donava diners i tot el que volien, però havien de treballar per a ell i tornar-li els diners. Per tant, la selva es va convertir en una ciutat.

       No obstant això, alguns animals com la lleona no volien formar part d’eixa vida, però per circumstàncies de supervivència degué anar amb els seus companys i finalment, els animals tornaren al seu hàbitat i els humans s’integraren amb la tribu de la selva.

Per tant, com hem pogut observar a la lectura del llibre, aquest se centra a criticar la vida dels humans, ja que en un principi ens diu que els pares volen ensenyar la natura al seu xiquet però quan arriben a la selva el primer que volen és una casa i no tarden massa temps a construir una ciutat. Per això, em sembla un poc contradictori. A més, pense que és un llibre molt adequat per als xiquets perquè inculca molts valors que es poden treballar a classe després de la lectura, com per exemple, quan els animals volen tenir allò que els humans tenim, ja que cadascú ha de ser com és i no es deuen fixar i influenciar per la vida dels altres.

Altre aspecte important que podem treballar amb els xiquets és el fet que quan els animals tenen un problema, sempre el solucionen mitjançant unes assemblees on parlen i opinen tots, per tant, pot servir d’exemple per a resoldre problemes socials a classe. Cal dir que el final del llibre és una mostra del fet que totes les espècies poden conviure conjuntament sense que hi haja conflictes, ja que la tribu humana ajuden als animals per tal de desfer-se de la família, i finalment, la família es queda a la selva amb la tribu i els animals.

A Aquesta història també es mostra la superioritat de l’home respecte a la resta dels personatges, ja que és qui més intervé de la família, perquè la mare no parla molt i al xiquet el tenen com a què no s’adona de res. No obstant això, en la part dels animals, qui és el portaveu d’ells és la lleona o l’elefanta.

         Respecte a l’estructura del llibre, pense que presenta un fil conductor adequat que els xiquets poden seguir fàcilment i un vocabulari molt enriquit, malgrat que apareixen algunes expressions com “Quina xamba!” que potser no entenguen, però amb l’ajuda del mestre o la mestra poden comprendre-les i incrementar el seu vocabulari. Per acabar, un aspecte que no ha sigut encertat al llibre és que les il·lustracions són pobres i poc interactives, i com és un llibre per a infants haurien de ser dibuixos més adequats i amb colors vius, ja que els xiquets menuts es fixen en els detalls.


En conclusió, recomane aquesta novel·la perquè presenta molts temes i aspectes (abans comentats) que podem tractar a l’aula amb els nostres alumnes després de llegir. D’aquesta manera, aprendran millor que si només fan una lectura superficial. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada