dissabte, 3 de juny del 2017

P27. Ressenya Lectura Tècnica



Llegir per a créixer es tracta d’una guia escrita per Joan Carles Girbés Aparisi i amb dibuixos de Josep Vicó Crespo. Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974) és llicenciat en periodisme i ha centrat la seua carrera professional en el camp de l’edició. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació i dirigeix la revista literària L’illa. A més de publicar Llegir per a créixer guia pràctica per a fer fills lectors ha escrit la col·lecció infantil Els llibres de Marc i Andrea. La primera edició de Llegir per a créixer va ser l’any 2006, editat per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, que és la mateixa que he llegit. 


Poemania escrit per Anna Ballester Marco i il·lustrat per Quim Bou és un pràctic recull d’activitats sobre com llegir poesia, com memoritzar-la i com escriure-la. Al transcurs del llibre es van proposant moltes i diverses activitats que sobretot intenten potenciar la creativitat i la imaginació, i afavoreixer el gust per llegir i crear poesia. Coneixent un poquet més a l’autora Anna Ballester va nàixer a Borobotó l’any 1954 és professora de Secundària i contacontes. És especialista en Literatura infantil i juvenil i ha impartit molts cursos de formació del professorat sobre animació lectora. També ha publicat articles a diverses revistes com ara CLIJ, Escola Catalana, Articles. Revista de Didàctica de la llengua i la Literatura, Quaderns d’animació lectora i Guix. 

Ambdós tenen molts aspectes en comú, ja que els dos pretenen ser llibres molt pràctics i útils que donen pautes per aplicar-les al dia a dia. Per això, crec que són llibres essencials per a la meua formació pedagògica. Quant a Llegir per a créixer encara que siga un llibre especialment escrit per a pares també pot resultar molt útil per a docents, ja que els consells i les pautes que proposa el llibre es poden aplicar tant per pares com per docents com per exemple “Hem d’adequar les lectures que els proposem a les seues necessitats, gustos, aptituds, estats d’ànim... Avaluem aspectes com l’extensió, la temàtica o el llenguatge abans de proposar-los un llibre” (p.42), ja que, no solament els pares han d’adaptar els llibres als gustos dels seus fills sinó que també els docents han de fer açò perquè si el llibre és del gust de l’alumnat el llegirà amb molt més d’interés. 

Açò també ocorre amb l’altre llibre que m’he llegit Poemania. Que explica activitats durant tot el llibre per a l’escola però també afegeix la seua adaptació per a casa. Ja que, és de vital importància per a l’aprenentatge dels més menuts que els mateixos aprenentatges es reforcen en els dos contextos. Per exemple una activitat que ajuda a millorar la recitació de versos, l’expressió corporal i el to de veu és Versos molt sentits que té una fàcil adaptació a casa perquè els pares també puguen participar. 

Que els docents i pares treballen conjuntament és molt important perquè aquestes figures serveixen com a models de referència per als xiquets. Així ho afirma Ana Ballester a Poemania a la pàgina 13 “Per a despertar el gust per la poesia, la figura dels mestres i els pares i mares és la clau principal. Ells són els que han de facilitar les condicions perquè la trobada dels xiquets i les xiquetes amb la poesia siga màgica. Han d’aturar el temps de tant en tant i fer observar les coses amb una mirada diferent. Amb la seua actitud, han de saber transmetre el goig de jugar amb les paraules, d’aprendre a expressar idees o sentiments de diferents maneres. Han d’encomanar l’emoció que els desperta la lectura d’un poema, han de fer descobrir el plaer de llegir i crear textos poètics, i han de ser conscients que són models de lectura expressiva i de recitació de versos. També Llegir per a créixer comparteix la mateixa idea “Els xiquets tenen els adults com a models. Per això han de veure el pare, la mare, el iaio o la germana com més sovint, millor” (p.24)

Tant Ana Ballester com Joan Carles Girbés busquen fomentar la lectura fent-la la més quotidiana possible, així ho defensa Joan Carles Girbés “A banda de veure’s llegir, hem de convertir els llibres en elements habituals, ben visibles i normals a casa.” (p.25) Però no solament s’han de fer dels llibres un objecte quotidià a casa sinó que aquesta idea també es pot traslladar a l’escola. Ja que, els nens ens han de veure llegir i a més hi han d’haver molts llibres a la classe i a diferents llocs de l’escola com al menjador, al pati, al bany... Com també Girbés Ballester proposa una activitat que busca que la poesia es treballe quotidianament a l’aula durant un període llarg de temps. Aquesta activitat són Les salutacions poètiques que ajuda a fer que els xiquets vegen la poesia com una cosa quotidiana i que la treballen cada dia a l’aula despertant així l’interés per ella. L’activitat consisteix en prepara uns xicotets versos i posar-los a l’abast dels xiquets perquè els lliguen al matí a manera de salutació amb l’entonació “que tingues un bon dia!”. És important indicar de quin són els versos i de què llibre són perquè siga més fàcil de trobar si alguna persona vol llegir-lo. També es pot anar fent més complexa a mesura que els alumnes siguen majors.

Però si volem fomentar la lectura quins llibres elegir? Llegir per a créixer ens dóna unes pautes molt útils per guiar l’elecció de llibres tant de docents com de pares. Els llibres han de commoure i canviar al xiquet d’alguna manera, han de despertar aficions noves, apropar-nos a nova gent, llocs i costums; també han d’enriquir la nostra conversa, potenciar la formació de la sensibilitat i desenvolupar la creativitat i la fantasia. En resum, hem d’escollir llibres que facen ciutadadans més lliures. 

Una vegada hem elegit el llibre més idoni com contar-lo i com contar poemes? En Llegir per a créixer i Poemania se’ns donen algunes pautes per contar un conte. Primerament abans de començar a llegir hem d’escollir un moment en el qual no tinguem presses, crear un clima d’expectació, avançar breument l’argument; a continuació, quan comencem a llegir hem de fer-ho amb entusiasme tansmetent sentiments, vocalitzant, imitant veus, fent onomatopeies i gestos i el més important fixar-se en els gustos del xiquet o xiqueta i repetir aquells que els agrade. I pel que fa a com contar poemes en Poemania ens ofereixen una activitat molt interessant Versos de cara a la paret que vam fer amb Carles Balaguer el dia de la tertúlia sobre poesia. Es tracta d’una activitat que busca millorar la lectura de poemes en veu alta. Primerament la persona coordinadora repartirà una còpia del poema a cadascú dels participants, a continuació el coordinador destacarà la importància de la respiració, de la vocalització i projecció de la veu, interpretació adequada dels signes de puntuació i l’entonació. Una vegada explicat tot açò es començarà la lectura en veu alta de manera que si s’aconsegueix l’objectiu el poema s’entendrà clarament. 

Per acabar, destacar que Llegir per a créixer i Poemania són dues guies molt didàctiques i útils que ajuden tant a pares i a docents a conscienciar-se sobre la importància que tenen alhora de promoure l’educació literària, a més d’oferir consells molt pràctics per treballar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada