dissabte, 3 de juny del 2017

P.20. Ressenya El cazo de Lorenzo


La cassola de Lorenzo és un conte per a xiquets a partir de sis anys i està escrit per Isabelle Carrier (1964) en l’any 2010 que pertany a la col·lecció d’Àlbums il·lustrats i a l’editorial Juventud. He decidit ressenyar aquest llibre perquè crec que és un conte molt adequat i fàcil d’entendre per als menuts. 

El llibre ens conta la història d’un xiquet que presenta una discapacitat i aleshores ens diu com es desenvolupa la seua vida aconseguint que els alumnes emfatitzen amb ell i puguen ficar-se a la seua pell. Es tracta d’un conte on apareix un xiquet que porta una cassola lligat a la seua mà del qual es vol desfer però ell sap que no pot. Aquest conte, des del principi ens conta com és de dura la vida d’un xiquet amb una malaltia i ens posa exemples on la societat el rebutja, ja que el veuen com una persona estranya i per exemple, no pot jugar al parc amb com els altres. 

Aquest se sent malament i trist, però un dia apareix una xica que té el mateix problema que Lorenzo i fa que ell puga descobrir moltes de les seues capacitats i l’ensenya a utilitzar el cassola de manera que no puga impedir fer una vida normal. Aquesta xiqueta li regala una motxilla en la qual pot ficar la cassola i així ell ja pot jugar amb els seus amics i ningú el discrimina. 

En la meua opinió, és un conte molt curtet que és molt útil per als alumnes ja que amb aquest podem inculcar valors educacionals com la responsabilitat, l’empatia i la integració social de les persones. És molt adequat perquè a partir d’aquesta història els nens es poden adonar que les persones són totes iguals malgrat que tinguen diferents trets característics. S’ha de prendre consciència que aquests xiquets han de fer un esforç extra per a realitzar les mateixes activitats i que són capaços de fer moltes coses. En aquest conte, Lorenzo és la mateixa persona abans que després i s’ha d’ensenyar als alumnes que no perquè tinguen dificultats o siguen diferents d’ells s’ha de marginar-los. 

Quant a la seua estructura, com ja hem dit, és un conte molt curt que presenta moltes il·lustracions senzilles i tendres que, per a mi, estan molt adaptades a la història i que fan que amb tan poca lletra puguem seguir el fil conductor de l’obra.

Aquest petit conte el recomane per a treballar en l’aula amb els xiquets d’Educació Primària amb els seus mestres. Per exemple, es poden fer representacions teatrals del conte, per ficar-se en la situació de Lorenzo i treballar les habilitats socials treballades a classe, per exemple, en l’assignatura de valors. A més a més, es poden fer assemblees en les quals tots els estudiants participen i comenten les circumstàncies en les quals viu el protagonista. 

En conclusió, és un llibre adaptat per als més menuts i amb contes d’aquests tipus, podem fer una societat millor, sense que existeixen diferències entre les persones. Per això, és tan important que el lligen tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada