La competència literària és el desenvolupament de capacitats i destreses assolides per l’alumnat, com a resultat de la unió entre els seus coneixements literaris, sabers interculturals, habilitats expressives i comprensives, hàbits i actituds del domini cognitiu, lingüístic i emocional, mitjançant el contacte directe i el gaudiment de l’obra literària per poder establir valoracions en la literatura.
El concepte de competència lingüística va sorgir com a una concepció ideal d’un conjunt de coneixements interioritzats per a produir i rebre creacions literàries.
Segons M. Bierwisch (1965, p.37), és una específica capacitat humana que possibilita tant la producció d'estructures poètiques com la comprensió dels seus efectes. D’altra banda, J. J. Thomas (1978) va dir que no és una facultat general, sinó una aptitud apresa i és derivada i relacionada amb la competència lingüística.
Doncs bé, durant els anys 70, no sabien si la competència literària era adquirida o no com deia Thomas (1978), però com que s’adquireix a través de l’ús de la literatura a l’escola, van pensar que el lector literari es formava llegint literatura i que, per tant, no és innata.
La competència literària té tres objectius que són en primer lloc, formar lectors competents, que estiguen preparats per gaudir dels textos i per fer valoracions i interpretacions de la literatura, en segon lloc, establir la relació entre el text i la interacció del autor amb la pròpia valoració, i per últim, dotar de coneixements metaliteraris per a comprendre el significat del text.
Ara bé, quins textos cal utilitzar per a obtindre competència literària?
Des dels anys 70 i 80, s’ha dit que obtenim competència literària a temprança edat mitjançant els contes, ja que aquests afecten a la maduració afectiva dels xiquets i descobreixen la seua personalitat literària. Són els més adequats per les seues característiques com per exemple, la existència de pocs personatges, les il·lustracions, etc. que ens permeten desenvolupar certes capacitats literàries i enriquir la nostra competència literària. Més tard, es deia que ajudaven a formar al lector els llibres folklòrics infantils perquè adquireixen coneixements sobre l’escrit i també es van analitzar els àlbums infantils donat que usen molts recursos per facilitar l’aprenentatge literari, com per exemple la imatge.
A més, per afavorir l’adquisició de la competència literària, és necessari l’accés a l’escrit, i això és, que l’alumne sàpiga escriure i tinga l’oportunitat de descobrir el simbolisme del llenguatge creant mons imaginaris per mitjà de la paraula. Però també, és molt important que per a tindre una bona competència literària hi hasca prèviament la comprensió lectora, és a dir, que el lector siga capaç d’entendre i recordar els textos llegits.
A continuació, estan explicades unes pautes que ens ajuden a desenvolupar la nostra competència literària:
·Experimentar la comunicació literària: Hi haurà competència literària si els infants i els adolescents utilitzen la comunicació literària a la societat, és a dir, és una manera de percebre la literatura com una situació comunicativa real i com un fet cultural el qual podem compartir.
·Disposar de llibres adequats dels quals es puga fer una lectura individual i lliure o col·lectiva. Això augmenta el progrés de la competència literària ja que ajuda a comprendre el significat i s’incrementen les capacitats interpretatives dels estudiants.
·Construir el significat de manera compartida: Si els alumnes discuteixen, debateixen i comenten les lectures, fomenten la construcció de la seua competència literaria.
·Fer activitats que afavoreixen les competències implicades en la lectura i interrelacionar aquestes per a rebre i expressar-se literàriament tant escrit com oralment.
En conclusió i reflexionant un poc sobre tot el contingut, la competència literària, és el conjunt de destreses que al llarg de la nostra vida literària hem desenvolupat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada